La Vella Quaresma i Sant Valentí
El mes de Febrer és un mes on hi ha molts esdeveniments. En el meu cas potser encara més ja que hi ha molts aniversaris, entre ells el meu. Però trobem carnestoltes, Sant Valentí, el començament de quaresma, etc...
Doncs el dia de Sant Valentí, 14 de Febrer, tothom a les xarxes socials ficava les seves declaracions d'amor i les seves dedicatòries. I vaig pensar mira que som rucs, agafem totes les festes Anglosaxones i ens les fem nostres, potser si que són boniques, però les nostres també ho són. I es que les pel·lícules, les sèries de la tv i el marketing fan molt mal. No tenim pas Sant Jordi per celebrar tot això? Encara que també s'ha convertit en una festa per vendre, però és venen llibres, cultura.
I de sobte a Twitter em va aparèixer que també el mateix dia començava la Quaresma i penjaven el dibuix de la Vella Quaresma, (que no sempre cau el mateix dia) la veritat es que de petita n'havia sentit a parlar, potser al col·legi ho havíem fet, però no recordava gaire de que anava; sí, em declaro culpable. Però ho vaig buscar. I veient aquest post encara vaig reafirmar el que som rucs...

I que és la Vella Quaresma us estareu preguntant potser... Doncs és la representació gràfica de la Quaresma, que va de dimecres de cendra, quan acaba Carnaval fins a Setmana Santa, un període de 7 setmanes i per això te 7 cames, que al pas de cada setmana se'n hi treu una. Porta un bacallà i un cistell amb verdures, perquè representa una època de dejuni on no és pot menjar carn. Quan arriba setmana Santa i ja se li han arrencat les cames, aquesta figura és cremada igual que Carnestoltes. Simbolitza també la fi de l'hivern i l'arribada de la primavera.
Aquesta tradició és dels països Catalans encara que a Grècia també hi és present d'una forma un pèl diferent. També es anomenada s'Àvia Corema a Menorca, o el Serra la Vella, a Ullastrell.