Cardiff la capital de Gal·les
Introducció
L'any passat vaig començar el 2017 anant a viure a Cardiff, 6 mesos. Volia millorar el meu anglès i ara al cap d'un any he de dir que el meu speaking i listening han millorat moltíssim.
Per què Cardiff?

Doncs la veritat es que no m'ho vaig plantejar massa... Jo volia anar allí, a on fos i volia un lloc segur. Tenia referències de Cardiff i de l'escola on vaig anar i no m'ho vaig pensar. Vaig dir doncs bé, a Cardiff mateix i la veritat que no sabia ni on era, no sabia ni que era la capital de Gal·les. Però sincerament després allí amb els amics que vaig fer que eren d'aquí, tots coincidirem exactament amb el mateix, que no n'havíem sentit a parlar mai de Cardiff i és important. També vam coincidir que estem molt mal informats i que a les escoles o no ho saben o no ens informen bé, perquè quan estudiem els països ens diuen Regne Unit o Anglaterra i tothom pensa que és el mateix, però no ho és. I allí ho tenen tan clar que són quatre països. Anglaterra, Gal·les, Escòcia i Irlanda del Nord. I tots amb la seva bandera i fins i tot a Escòcia tenen la seva pròpia moneda diferenciada.

En fi, si algú ho llegeix ara ja ho sabrà. Bé, doncs si és viatja a Gal·les, s'ha de saber que allí parlen el gal·lès i l'anglès. Tot està senyalitzat amb les dos llengües, així que cap problema, bé sempre està primer amb gal·lès i al principi no me'n vaig donar compte i vaig pensar o Déu meu que peix que estic, però no... vaig continuar llegint i ho vaig veure. Coses que passen.
I el Gal·lès és una llengua molt guai!

Ficaré unes quantes paraules:
Català - Anglès - Gal·lès
Gal·les - Wales - Cymru
Gal·lès - Welsh - Cymraeg
Castell - Castle - Castell
Lladres - Thieves- Lladron
Badia - Bay - Bae
Hola - Hello - Helo
Cardiff - Cardiff - Caerdydd
En fi que hi ha paraules que s'assemblen i n'hi ha que no entens re de re. Però és molt divertit i sobretot l'accent que tenen, m'encanta.
I unes curiositats més són:
Les ovelles, són típiques, n'hi ha per tot arreu. Quan arribes amb l'avió veus uns punts blancs al terra i penses que és això i són ovelles. I és que a Gal·les hi ha 9 milions d'ovelles i 3 milions de persones.
Els porros, vegetals eh, són l'emblema nacional del país.
I el Daffodil o narcís és la flor nacional. A la primavera n'hi ha per tot arreu i el dia 1 de Març, per St. David és llueix. I sant David és el patró de Gal·les.
Aquest tres elements els trobareu per tot arreu, en forma de disfresses, de records i a la vida quotidiana. A classe ens van fer una foto vestits de Daffodils, ovelletes i porros per Saint David. (no tinc la foto, jo anava d'ovella).

Allí es practicà el rugbi i no el futbol, i tots estan molt quadrats i ho viuen amb molta passió. Al centre de la ciutat hi ha l'estadi de rugbi i a les afores el de futbol. On és va celebrar la Champions era el de rugbi.
I finalment només dir alguns personatges famosos gal·lesos que en sentireu a parlar són:
Catherine Zeta Jones la famosa actriu resulta que és de Swansea, Gal·les.
Tom Jones el famós i gran cantant també ho és i més exactament de Treeforest.
Gareth Bale el jugador de futbol del Madrid, també ho és i per això tots el gal·lesos són Madridistes. Ell és de Cardiff i quan és va celebrar la Champions van recobrir un edifici al costat de l'estadi amb la seva foto.
Anthony Hopkins el gran cineasta resulta ser de Margam, veïns propers amb la Catherine.
Rei Artur diu la llegenda que el rei Artur i la seva famosa taula rodona el situa a Gal·les segons el poema Y Gododdin.
Ken Follet, el famós escriptor del Pilars de la terra i un món sense fi, entre d'altres, resulta ser de Cardiff també.